Info email kalendar@zabranjenaistorija.rs

ЉИЉАНА КРТИНИЋ

Академска графичарка, сликарка, уметница

О аутору

Негде пре петнаестак година једна млада девојка, сензибилна и пуна страхопоштовања, седела је на клупи испред позоришта у Суботици сакупљајући храброст да у њега уђе. Професор је рекао: "Ако заиста желиш да дипломираш на позоришном плакату, то није могуће само у атељеу. Плакат мора даживи, а он је жив само у позоришту. Нађи позорште".........Т. Павишић

Биографија

Рођена у Суботици. Средњу школу за дизајн Богдан Шупут завршила у Новом Саду. Академију уметности уписала исте године у класи професора Милана Бланзше, и завршила пре рока. Дипломирала 1989. као академски графичар и ликовни педагог. Дипломски рад, позоришни плакат урадила код професора Бранислава Добановачког.

Пре академије добијала награде за слике, цртеже и графике: у Португалији, Русији, Индији(Шанкарева награда), Немашкој (Штутгарт), Јапану (два пута), Цловенији, Хрватској и Југославији.

1988. добија прву награду за студентски плакат Новог Сада, награду, најбољи студент Академије, 1989. и најбољи студент новосадског Универзитета. Због тога предавачи Академије је предлажу за Genex-ovu награду, коју добија 1989. за свепијализацију у Домусу (Милано).

Такође добија Политикину прву награду 1990 за дизајн "Сто најбољих плаката света" на фестивалу д'Схамоунт у Паризу за плакат Данило Киш.

1994. добија Стеријину награду за позоришни плакат Источно од к-раја.

2002. добија Откупну награду за календар Потисја из Кањиже.

2004. награда форма УПИДИВ-а за најбољи за најбољи графички дизајн, рад јеловник кафе пицерије BOSS.

2005. посебно признање "др Ференц Бодрогвари".

2006. награда Музеја револуције Нови Сад за календар Потисје Кањижа.

Запослена у Народном Позоришту Суботица.

ljiljana krtinic
IMG_2904 copy
IMG_2895 copy
IMG_2875
IMG_2905 copy
quote-signs

ДРУГИ О ЉИЉАНИ

"Љиљана Кртинић носи кључ за врата пужеве кућице, као препознатљив белег визуелног кардиограма, с времена на време отварајући себе другима, измештајући себе у своју уметност, једини стварни завичај."

Снежана Рончевић   професорица филозофије / списатељица

"Управо су такве слике Љиљане Кртинић чије небо никад није натмурено, већ ведрином зрачи, њени облаци нису кишоносни, већ топлину дома нуде, никада тмурно небо, већ шаренила пуно, баш као луна парк који нам осмех мами, тело нам прожима, машту разгаљује, а разум исуњава."

Миле Тасић   Ликовни критичар

"Велика је част познавати и у сваком тренутку имати поред себе особу као што је Љиља. Чак и они који је не познају лично могу да осете њену позитивну енергију, која зрачи из њених уметничких остварења, и зато њене радове треба посматрати на другачији начин и са поштовањем да бисте берем за тренутак постали саставни део њих, што и јесте интенција Љиљиног погледа на свет."

Владо Њаради   Друг, колега и пријатељ

УМЕТНОСТ КАО ВЕЧИТИ ИЗАЗОВ

Уметност је одувек њено опредељење. Још од детињства је уместо играчака бирала бојице и папир и креирала свој свет. Добитник је многих признања, градских државних, међународних, што јесте резултат њеног рада и њене тежње да истраје у квалитету израза и идеје.

И сада Љиљана помера границе и својим уметничким стедствима пласира информације о пореклу, језику, симболима Српског народа кроз календар који сваким месецом хрнолошли бележи важне моменте из историје овог народа и подсећа да се на овим просторима живи већ 7525. година.
 
 

to top button